kennis

gevaren door ratten.

Buiten de ziektes brengen ratten ook andere gevaren met zich mee.

De bekabeling van melkstallen en voercomputers zijn aanlokkelijk knaagmateriaal voor ratten, de tanden van een knaagdier groeien altijd door en om te voorkomen dat ze te lang worden móeten ze wel knagen. In de kabels zit vaak visolie verwerkt om de kabels flexibel te houden en deze geur is heel aantrekkelijk voor ratten.

Als de rat gaat knagen aan kabels zijn de gevolgen vaak niet te overzien en in veel gevallen kan dit leiden tot kortsluitingen en in het ergste geval tot brand.

De rat kan meer dan 60 soorten ziektemakers verspreiden daarvan is de ziekte van weil (leptospirose)een van de meest ernstige.

Een aantal ziektes die verder verspreid kunnen worden zijn:

  • Tubercolose
  • Hondsdolheid
  • Lintworm
  • Tyfus
  • Ecoli

Ook draagt een rat vlooien en teken met zich mee die zich weer kunnen nestelen op de huisdieren.

Agrarische bedrijven hebben vaak veel overlast van ratten.

De meeste schades worden geleden bij agrarische bedrijven.

In de winter trekken ze de stallen in waar ze bij het voer en bij de stro opslag kunnen, dit bied een mooie combi van een warme schuilplek en een locatie om voer te halen.

Ook in de zomerdagen leveren de ratten problemen op alleen dan op het land, ratten zijn gek op mais en vreten dan ook veel van het land weg.

Vanuit slootkanten komen ze snel het land op om aan de zijkant van het veld veel schade te veroorzaken voor de agrariër.

herkennen van de rat.